بازی فکری شامل مجموعه ای از بازی های چالش برانگیز است. این نوع بازی ها نیاز به تمرکز بالایی دارد و عملکرد ذهنی و مهارت های شناختی را بهبود می دهد. فواید بازی فکری برای کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و حتی سالمندان بسیار زیاد است. بازی های معمایی، استدلالی، حل مسئله، استراتژیک همگی در این رده قرار دارند. در واقع بازیهای فکری بیشتر جنبه آموزشی دارند و عملکرد ذهنی فرد را ارتقا می دهد.
حل مسئله به صورت کلاسیک و در قالب درسی، چندان خوشایند نیست اما همه کودکان و نوجوانان از بازی با کارت ها و برد گیم ها یا پازل ها و … لذت می برند. بازی فکری از کند ذهنی بچه های خردسال پیشگیری می کند. برای اینکه فرزند باهوش و خلاق تری داشته باشید جدیدترین بازی های فکری را خریداری کنید. یکی از جذابیت های این سبک بازی ها اینست که معمولا گروهی انجام می شود. به همین دلیل پدر و مادر و فرزندان می توانند با یکدیگر همبازی شوند.
معرفی انواع بازی فکری
این سبک بازی ها از آلزایمر و زوال عقل در بزرگسالی پیشگیری می کنند. اسباب بازی های فکری برای گروه سنی مختلف، با میزان دشواری گوناگون طراحی می شوند. برای کودک زیر سه سال نباید بازی های فکری پیچیده و معماهای چالش برانگیز خریداری کرد. در واقع کودک باید از بازی کردن با اسباب بازی لذت ببرد و بتواند با کمی سر و کله زدن، جواب بازی را پیدا کند. هدف به چالش کشیدن ذهن و قوای شناختی کودک و استفاده حداکثری از فواید بازی فکری است.
هر روزه انواع و اقسام اسباب بازی فکری تولید می شود. این بازیها علاوه بر سرگرمی، مهارت های شناختی-حرکتی و تفکر منطقی کودک را تقویت می کنند بازیهای فکری در انواع و اقسام سبکها وجود دارند از جمله:
- پازل ها و بازی های ساختنی: شامل مجموعه ای از قطعات که با خلاقیت ساختهمی شود. تکمیل تصاویر یا اشکال
- بازیهای معمایی: بردگیم ها، بازی های شخصیت پنهان، بازی های ریاضی و … همگی تم معماگونه دارند.
- بازیهای استراتژیک: شامل شطرنج، تتریس، بازی های رایانه ای استراتژیکی جنگی و شبیه سازی، رومیزی جنگی
- بازیهای حافظه: شامل بازیهای کارتی، تطبیق تصاویر و تصاویر پنهان و …
- حافظه تصویری: یافتن جفت کارتهای مشابه در یک مجموعه کارت
- ساختن برج: بازی ساخت برج با اشیا مختلف مثل بلوکها و اسباب بازی های چوبی
- معرفی حیوانات: بازی شناسایی و نامگذاری حیوانات مختلف و ویژگی هایشان
- نقاشی با انگشتان: بازی نقاشی با انگشتان و به کارگیری رنگ های غیر رسمی
فواید بازی فکری برای کودکان و نوجوانان
اسباب بازی فکری در دمان کودکان مبتلا به اوتیسم معجزه می کند. یک بازی مناسب را تحت نظر مشاور انتخاب کنید و همراه با فرزندتان بازی کنید. نتیجه عالی است. بازیهای فکری نوعی ابزار آموزشی و یادگیری موثر هستند. در صورتی که استفاده مناسب از این ابزار شود، مهارت های اجتماعی و فردی کودک نیز تقویت می شود. مهم ترین فواید بازی فکری عبارتند از:
1-کاهش استرس و اضطراب کودک
حفظ آرامش و تعادل روانی یکی دیگر از فواید بازی فکری است. ذهن کودک در حین بازی درگیر حل مسئله می شود و افکار آزار دهنده و تنش زا را رها می کند. این ذات بازی فکری است که ذهن را متمرکز در لحظه حال نگه می دارد و کودک از دنیای اطراف در فرایند بازی، دور می شود.
2-تقویت مهارت های اجتماعی در بازی های جمعی
اغلب بازی های فکری به صورت گروهی هستند. کودک در جمع همسالان بسیاری از مهارت های ارتباطی و اجتماعی را فرا می گیرد. در ضمن بزرگترها هم می توانند در بازی با کودک، شریک شوند که خود در ارتقا تعامل و یادگیری کار گروهی و مهارت های ارتباطی موثر است. از همه مهم تر برای لحظاتی کودک از دنیای دیجیتال و رایانه جدا می شود و با پدر و مادرش وقت می گذراند. کودک در حین بازی یاد می گیرد چگونه با دیگران همکاری کند و تفاوت ها را بپذیرد.
3- فواید بازی فکری در رشد ذهنی کودکان
تحلیل مسائل برای حل معما، تمرین و تکرار راه حل های مختلف، تفکر خلاقانه و تمرکز و توجه در فرایند بازی فکری اتفاق می افتد. کودک بسیاری از مهارت های ذهنی را از طریق بازی کردن با این نوع اسباب بازی ها به سادگی فرا می گیرد. از جمله: توسعه مهارت های ریاضی، تقویت حافظه، تفکر منطقی و تحلیلی، ارتقا مهارت حل مسئله، تقویت تمرکز و توجه.
4-رشد روانی و شخصیت فردی در کودکان
کودکی که فرصت بازی کردن در کودکی را دارد، در بزرگسالی توانایی های فردی بالاتری خواهد داشت. فواید بازی فکری محدود به مهارت های اجتماعی و ذهنی نیست. بعد روانی- عاطفی و شخصیت کودک نیز در بازی با اسباب بازی فکری به طرز باور نکردنی پرورش می یابد.
رویارویی با چالش هایی که در بازی فکری وجود دارد، کودک را مصمم تر و تلاش گر بار می آورد. کودکی که موفق به حل مسئله و پیچیدگی بازی شده، حس اعتماد به نفس بالایی به دست می آورد. در بازی های فکری گروهی کودک با افکار، باورها، احساسات مختلف دیگران روبرو می شود. این امر در توانایی پذیرش و کنار آمدن با جمع و همچنین تقویت حس جوانمردی و گذشت اهمیت زیادی دارد. کودک همیشه برنده بازی فکری نیست و با شکست نیز روبرو می شود. شکست بخشی از فرایند یادگیری است و پس از آن اصلاح انجام می شود. شخصیت کودک با بازی های فکری پخته تر می شود.
5– فواید بازی فکری در درک مفاهیم درسی
ابزارهای کمک آموزشی و بازیهای فکری به کمک دانش آم.وزان آمده اند تا درس خواندن را ساده تر کنند. آموزش و یادگیری دروس مدرسه با سبک سنتی در عصر جدید جایی ندارد. بسیاری از مدارس در کشور نیز امکانات استفاده از وسایل کمک آموزشی و فکری را ندارند. در اغلب موارد وقت و فضای مناسب نیز برای چنین مواردی وجود ندارد.
در مقالهی چرا در مدارس باید از بازی های فکری استفاده کنیم؟ کامل به این موضوع پرداختیم و پیشنهاد میکنیم که اون مقاله هم بخونید.
فواید بازی فکری بر رشد مهارتهای ذهنی، ادراکی و شناختی کودک بسیار زیاد است. پدر و مادرها می توانند انواع بازی فکری معمایی، استراتژیک و …. را برای فرزند خود تهیه کنند تا کودکی پر توان و خلاق تر داشته باشند.
به طور خلاصه فواید بازی فکری شامل این موارد اصلی است:
- تقویت حافظه
- تقویت تمرکز
- افزایش عزت نفس
- افزایش خلاقیت
- بهبود هماهنگی دست و چشم
- تحریک هر دو طرف مغز
- تشویق تعامل اجتماعی
- توسعه مهارت های حل مسئله
- تسهیل یادگیری
خوندی؟ چطور بود؟ چند ستاره میارزید؟ امتیاز 5.00 از 5 رای